Ралица Агайн подаде оставка

15:00, 21 авг 18 / Политика 25 663 Шрифт:
Topnovini

Заместник-председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн подаде оставка. Това съобщи самата тя в кулоарите на парламента.

Агайн подчерта, че това е емоционален акт, а не решение, продиктувано от нарушение на правилата.

помняме, че от 17-ти август всички договори за сключени застраховки с кипърската застрахователна компания „Олимпик” са прекратени автоматично, а заплатените премии за неизтеклата част на договорите подлежат на връщане в рамките на последващото производство по несъстоятелност в Кипър.

Заради фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“ от правителството поискаха Агайн да напусне поста, защото е допуснала пропуски в работата си като ръководещ управление „Застрахователен надзор”.

Преди това тя даде подробности около случващото се с отнетия лиценз на застрахователното дружество. Агайн увери, че веднага след получаването на информацията от кипърския регулатор в областта на застраховането на 10-ти май, още в същия ден КФН е забранила продажбата на застраховки, както и разпореждане с активите на застрахователя в България. „Засегнатите клиенти по застраховка „гражданска отговорност“ са 197 551. Толкова са действащите полици към днешна дата“, поясни заместник-председателят на КФН.

Положението се усложнява допълнително и от факта, че огромна част от застраховките са сключени при условията на разсрочено плащане на премията. „Помолихме гаранционния фонд да ни предостави информация за това как изтичат падежите на тези вноски, за да преценим мащаба на това изключително неприятно събитие за нашия пазар“, подчерта Агайн, цитирана от БГНЕС.

Застрахователното дружество е лицензирано в Кипър, а единствената друга държава, в която то извършвало дейност чрез свой клон е България.

„Направихме разчет въз основа на информацията на Гаранционния фонд за парите, които „Олимпик“ трябва да възстанови по прекратените полици. Общо са на стойност 9,35 млн. лева. Общата стойност на тези полици възлиза на 40 млн. лева. Между 3 лева и 78 лева е средната загуба за клиент“, допълни още Агайн.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама