Бенчевгейт, епизод пореден: Кабинетът на Радев дал охраната на митницата на Митьо Очите и Бенчев?

16:16, 08 авг 18 / Общество Сподели в: 25 152
1

Въпреки информациите за лошото здравословно състояние на Бенчо Бенчев, скандалите около неговото участие в “Аркус Сигурност” и работата му като общински съветник не стихват. В поредицата от интервюта по темата от БСП заявиха как поръчката за охрана на обекти на митниците е спечелена по времето на ГЕРБ.

Проверка в регистрите обаче показва съвсем друго.

Поръчката е спечелена на 9 февруари 2017 г., а обявлението към КЗК в регистъра е станало на 17 февруари същата година. В този период на власт е назначеното служебно правителство от встъпилия в длъжност малко по-рано Румен Радев.

Настоящият президент положи зае поста на 22 януари, а служебият кабинет започна работата си три дни по-късно. На практика две седмици след това обществената поръчка за охраната на митниците в Бургас приключва и това се случва в рамките на мандатите на Радев и Огнян Герджиков.

Междувременно продължават противоречията за участието на Бенчо Бенчев в кампанията на сегашния президент. Близкият до Корнелия Нинова бивш червен депутат Атанас Зафиров твърди, че Бенчев е участвал в предизборните акции на Радев, но без да дава конкретика. Опит за такава дни по-рано направи социалистът от региона Чанко Мирчев.

„Дали са били 20, 30 или 50 не мога да ви кажа, но е помагал, води се отчетност”, заяви Мирчев пред bTV.

Отново пред телевизията, в телефонно интервю самият Бенчев потвърди, че е помагал на “червените” и дори заяви, че сумите са по-големи от споменатите. Общинският съветник намекна, че щом той е помагал, а няма официални данни, значи има черна каса.

От своя страна заместникът на Нинова Кирил Добрев категорично отрече БСП да има черна каса, а от президентството коментираха, че има дарителите за кампанията фигурират в списък на Сметната палата.

Местни социалисти коментират, че Зафиров е доста наясно какво участие има Бенчев в кампанията на президента през 2016 г., тъй като ексдепутатът е “негова рожба”, както обясняват социалистите от Бургас. Вече се изнасят хипотези, че той е и човекът, съобщил на Нинова, че фирмата на Бенчев и Митьо Очите има интерес към обществената поръчка за охраната на бургаските митници. “Пътят по оста “Позитано” 20 до Министерски съвет в някои подобни случаи бе много кратка”, коментират източници от средите на бургаските социалисти.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани