80% от общините ще прехвърлят на държавата проблемните си язовири

09:45, 04 авг 18 25 787 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор очаква близо 80% от общините да прехвърлят на държавата проблемните си язовири, защото местните власти нямат пари за поддръжката на съоръженията. Това заяви на среща с местните власти председателят на агенцията Петър Горнoвски.

Като проблем той открои, че в централизирания държавен регистър за 20 на сто от язовирите в страната са подадени пълните технически характеристики.

Все още продължава да се изчислява точният брой язовири в страната. Сформира се междуведомствената комисия, която трябва да предаде на областните управители опасните язовири по региони. Водоеми няма да се унищожават, а ще се ремонтират, посочи председателят на ДАМТН Петър Горнoвски.

„Ще бъдем много консервативни по въпроса за ликвидация на язовири. Не е въпросът от 1500 малки язовира, които са водоеми, да започнем да ги разкопаваме и унищожаваме. Няма да стане“, заяви още той. В страната за спешен ремонт са подадени 414 язовира, от които само 8 са от област Велико Търново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама