КНСБ: Над 2300 лв. са нужни за четиричленно семейство на месец

11:25, 02 авг 18 25 1002 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2361,28 лв. месечно. Това показват последните данни на Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ) на КНСБ. Данните бяха представени от президента на КНСБ Пламен Димитров и от експерта на института Виолета Иванова.
 
Парите са нужни за покриване на разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка.
 
За човек от домакинство необходимите средства за нормален живот са 590,32 лв. Издръжката нараства с 36 лева от началото на годината.
 
Нетният размер на средната работна заплата трябва да е около 1200 лева на човек, за да може семейството да живее нормално, но не повече от 20% от българските наемни работници получават подобни заплати. Средното нетно възнаграждение през март е по-ниско с 321 лева, каза Пламен Димитров.
 
31,1% от домакинствата в България са с общ доход на човек от домакинство до 321 лв. или това са близо 2 243 000 души. Според наблюденията на анализатори в области като Видин, Кюстендил и Благоевград нетният размер на средните трудови възнаграждения са едва около 50% от необходимия размер за издръжката на живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама