Кариера за варовик вдига на протест 11 старозагорски села

09:25, 02 авг 18 25 1139 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жители на 11 села в старозагорско заплашват с блокада на пътища заради строителството на кариера за варовик. Тя се намира в местността Кереч Търла в землището на три села – Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви.

Според оценката за въздействие на околната среда, дълбочината на добив на инертни материали ще е 60 метра, на площ от близо 800 декара. Кметът на Едрево Динко Дедев е категоричен: „Това става два пъти по-голям проход от Хаинбоаз, променя се и климат, и абсолютно всичко.

От инициативния комитет посочват и че на ден ще минават по най-малко 10-15 камиона с по десетки тонове товар.

Само на 2 километра от местността Кереч Търла е кариерата в село Братя Кунчеви. По закон, в землището на едно населено място, не може да има две кариери. Но в писмен отговор от Министерството на околната среда и водите  става ясно, че съществуващата вече кариера не е отразена.

„Ние знаем какво значи взривни дейности, защото сме го изпитали на гърба си. Втора кариера в Братя Кунчеви ще ни бъде прекалено много”, категоричен е кметът Георги Георгиев.

Местността, където ще е новата кариера, е и вододайната зона на 2 села. Според разрешителното, за изкопните работи ще се използва взривяване. „Това са карстови извори – един гръм и водата се губи. Ние нямаме друга алтернатива на захранване, освен тази вода, изворната вода”, подчертава Динко Дедев.

Според разрешителното, 750 декара в местността Кереч Търла ще бъдат използвани за добив на допамит и варовик. Сега на това място има гора. Според разрешителното – тя не е от ценни дървесни видове, съобщи bTV.

„В решението на ОВОС, което е издадено преди около четири години и половина, не са обсъдени отрицателните становища – както на община Стара Загора, така и на Община Николаево, така и на Регионална дирекция по горите”, отбелязва секретарят на община Стара Загора Делян Иванов.

Хората настояват за мораториум върху разрешителното за дейността на кариерата и за нова оценка на въздействието върху околната среда, в която да бъде отчетено и тяхното мнение. В противен случай заплашват с блокада на пътища и гражданско неподчинение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама