„Звездните рейнджъри” от Робърт Хайнлайн – фантастика, която прилича на реалност

14:00, 03 авг 02 / Култура 25 673 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Робърт Хайнлайн, авторът на „Странник в странна страна” и „Луната е наставница сурова”, се завръща на български език с ново издание на един от емблематичните си романи – „Звездните рейнджъри”, книгата, вдъхновила Пол Верховен да създаде през 1997 г. едноименния и силно критикуван филм.

Битка след битка, а между това – безкрайни военни обучения. Така протича животът на Джони Рико ден след ден. Рико е част от войската, която трябва да се изправи пред аракнидите – раса от насекомоподобни същества, на които човечеството попада случайно.
Попаднал в месомелачката на войната, станал войник напук на властния си баща, младият мъж трябва не само да се изправи пред извънземните ни врагове, но и да се справи с униженията, трудностите и загубите, които престоят в армията обещава. A каква по-достойна подготовка за срещата с бойното поле?
Хайнлайн не спестява нито една подробност от военната действителност – физическите наказания, работата в екип, подчинението, командите и вярата, че това няма да е последният ти ден.

„Звездните рейнджъри” е впечатляващ роман, променил научната фантастика завинаги. Философски трактат за войната и израстването или антиутопичен химн на милитаризма? Почитателите на Хайнлайн продължават да спорят и до днес. Макар книгата да печели награда „Хюго” за най-добър роман през 1960 г., тя създава образ на на Хайнлайн като милитарист.  Сигурно е обаче едно –  без тази книга военната фантастика не би съществувала в сегашния ѝ вид.
Робърт Хайнлайн е един от най-влиятелните и противоречиви писатели в жанра, като името му се поставя в „Голямата тройка“ на фантастиката заедно с Айзък Азимов и Артър Кларк. Автор е на „Звездни рейнджъри“, „Странник в странна страна“, „Врата към лятото“, „Луната е наставница сурова“ и др. Носител е на 4 награди „Хюго“, както и титлата „Гранд Мастър“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама