"Инерком" подаде жалба във ВАС срещу забраната да купи ЧЕЗ

14:50, 30 юли 18 25 714 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Милена Стоева, председател на борда на директорите на "Инерком България", внесе във Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу решението на КЗК, с което антимонополният орган се произнесе, че забранява дружеството да купи бизнеса на ЧЕЗ у нас.

"Подадох жалбата в законно установения срок. Очакваме бързо и справедливо решение", заяви Стоева, цитирана от вестник "24 часа". 

На 19-ти юли КЗК реши, че  не разрешава на фирмата "Инерком България" да придобие българските дружества на ЧЕЗ. Регулаторът посочи, че придобиващата контрол група като производител на електрическа енергия от фотоволтаици, ще има съществено предимство пред останалите. 

В решението се посочва още: "...притеснителен общ пазарен дял на дружества – участници в концентрацията би могъл да бъде този, който надхвърля 40%, тъй като в този случай това може да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, в резултат на което да се създаде възможност за възпрепятстване или нарушаване на конкуренцията".

КЗК отбелязва, че целта на концентрацията е декларирано разширяване дейността на "Инерком" посредством продължаване на извършваната от предприятията на ЧЕЗ дейност на територията на Република България". Сделката ще осигури на "Инерком" навлизане на продуктови пазари, на които в момента не участва, се посочва в решението. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама