Служителите на затворите в Румъния готвят протести

21:30, 30 юли 18 / Свят 25 779 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Синдикалната федерация в Националната администрация на затворите в Румъния обяви календар на протестните действия срещу "незаинтересоваността и некомпетентността" на правосъдния министър Тудорел Тоадер, съобщава вестник "Ромъния либера", цитиран от БТА.

Синдикалистите се оплакват от липсата на участие от страна на правителството в решаването на проблемите на служителите в затворите и неспазването на обещанията, които министърът на правосъдието им е дал преди година.

Те настояват за по-добри условия на труд, като напомнят, че министърът е обещал многогодишен инвестиционен план, а вместо това бюджетът за инвестиции е намален наполовина. Служителите също така искат да получат заплащане за извънредния си труд, като посочват, че над 1 милион часа извънреден труд все още не са им платени.

Синдикалистите също призовават за премахване на "дискриминацията в заплащането", настояват за одобряване на устава на полицейския служител в затворите, като се включат и някои предложения на синдикатите, както и за премахване на законова разпоредба, която намалява с над 30 процента пенсиите на служителите в затворите, полицаите и военните.

Планираните протести включват петиции, отказ да се полага извънреден труд, улични протести, съдебни жалби и други. На 6 август синадикалистите ще поискат среща с генералния директор на Националната администрация на затворите и с министъра на правосъдието в последен опит да договорят решение, а ако това не стане, на 10 август е планирана символична стачка.

В периода 27 август-17 септември са планирани протести около затворите, в които ще участват по 50-100 униформени служители, а за 3 октомври е планиран митинг пред министерството на правосъдието и шествие до Националната администрация на затворите.

"Синдикалната федерация в Националната администрация на затворите уточнява, че освен решаване на посочените проблеми също така иска и оставката на министъра на правосъдието заради некомпетентността и незаконните му действия", се посочва в съобщение на синдиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама