Планински спасители помогнаха на пострадал турист в Рила

15:40, 29 юли 18 25 943 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Планински спасители от Благоевград помогнаха на пострадал турист в района на Мечи връх в Рила. Това съобщи Георги Ботев - началникът на Планинска спасителна служба (ППС) в Благоевград.
Сигналът е подаден около 08:50 часа тази сутрин. Турист от група от град Петрич се подхлъзва и пада върху камък заедно с раницата си и получава фрактура на раменната става.

Групата от 10-12 души е правила преход от хижа Рибните езера към "Семково" и след това към хижа "Македония" с крайна цел ски-център "Картала".

Дежурния екип от ПСС в ски-центъра се отзовават на сигнала и оказват първа помощ на пострадалия с подръчни материали. Тъй като не можел да стигне сам до Благоевград, спасителите го транспортирали до Спешен център.

"Сутрин температурата над 2000 метра надморска височина е около доста ниска, около два градуса. Препоръчваме на хората, които излизат в тази зона, да носят топли дрехи, дъждобрани и туристически обувки с добър грайфер, времето не е много благоприятно за туристически преходи", предупреди началник Ботев.

"В района има много чужди туристи, които берат гъби, без да се съобразяват дали са отровни или ядливи, което крие допълнителна опасност. В буферната зона на резерват "Парангалица" има над 100 вида гъби, но повечето от тях са отровни", допълни Ботев, цитиран от БТА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама