Д-р Мерлин Ефраим с участие в кампанията "Попитайте хематолога"

11:47, 27 юли 18 25 9103 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Визитка:

Д-р Мерлин Ефраим е специалист „Клинична хематология“ в Клиниката по хематология на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Родена е в Шумен, завършила медицина във Варна. Тя е една от специалистите, които участват в кампанията „Попитайте хематолога“. В рамките на кампанията бяха организирани безплатни консултации в Шумен, през които за 1 ден преминаха близо 30 пациенти.

- Д-р Ефраим, защо участвате в тази кампания?

- За да може болните да бъдат насочвани към клиниките за диагностично уточняване навреме, т.е. колкото е възможно по-рано. Това включва и възможността да се наблюдава  лечението  на пациенти, провеждащи амбулаторна терапия. Много се радвам, че към кампанията в Шумен има такъв интерес и благодаря на личните лекари, които включиха свои пациенти в тези консултации.

- За какво "отговаря" специалистът хематолог, кога трябва да търсим такъв специалист?

- Специалистът хематолог „отговаря“ за болестите на кръвта. Те могат да бъдат доброкачествени и злокачествени. Нашите усилия са насочени най-вече към ранното откриване на злокачествените заболявания – т.нар. рак на кръвта. Пациентите асоциират тези заболявания най-вече с левкемията и лимфомите. Ранното откриване е важно, защото тогава шансовете за успешно лечение са много високи. Пациентите много често биват насочени към хематолог при наличие на промени в кръвната картина,  но не при всички хематологични заболявания промените в кръвната картина настъпват първоначално, при дебюта на заболяването. Голяма част от хематологичните заболявания се демонстрират с отпадналост, безсилие, лесна уморяемост, обилни изпотявания, намаляване на теглото, висока температура, поява на увеличени  лимфни  възли, уголемен далак или уголемен черен дроб. При подобни оплаквания от страна на болния, винаги трябва да се мисли и за хематологично заболяване.

- Т.е. симптомите на рака на кръвта приличат на тези при една обикновена настинка или грип?

- Да, с тази разлика, че тези симптоми не преминават за 1-2 седмици, а продължават дълго време. Затова при наличие на такива симптоми пациентите винаги трябва да търсят личния си лекар, който да ги насочи и към хематолог.

- Как се поставя диагнозата на хематологично заболяване?

- Поставянето на диагнозата на хематологично заболяване следва диагностичен алгоритъм – приет стандарт. Това са високоспециализирани изследвания на кръвта със специфични методи, изследване под микроскоп, което зависи от знанията и подготовката на хематолога. Тези изследвания са достъпни в пълния си обем само в специализираните университетски клиники.

- Вярно ли е, че ракът на кръвта вече се лекува?

- Ракът на кръвта – левкемията, има няколко вида. В някои от формите (остра миелоидна/лимфобластна левкемия) той може да доведе до фатален край в рамките на 24 часа. При хроничните левкемии – хронична миелоидна/лимфоцитна левкемия  заболяването протича по-бавно. Затова навременното насочване на тези болни е от изключителна важност за изхода от заболяването. Със съвременните методи на лечение голяма част от болните постигат ремисия на заболяването, удължава се тяхната преживяемост. Тези методи се прилагат само в университетските клиники по хематология. В сравнение с преди 10 -15 год. днес тя е в пъти по-висока и в някои случаи дори равна с тази на здравото население. Всеки пациент в България, т.е. и в Шумен може да има достъп до лечение на съвременно ниво, ако навреме се е обърнал към своя лекар и е насочен към високоспециализирана клиника.

- Защо избрахте да специализирате хематология?

- Хематологията е динамична и интересна специалност, с голям напредък през последните 2 десетилетия. Това е трудна специалност, изискваща задълбочена подготовка и познания от молекулата до целостта на организма. Специалистите в тази област са малко и крайно недостатъчни за да обслужат контингента от пациенти. Имах и много личен мотив за тази специализация – близък човек, диагностициран с хематологично заболяване.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Анонимен 18:56, 25 юни 20

Здравейте може ли телефон за връзка

2 Анонимен 18:51, 13 юли 20

Здравейте може ли телефон за връзка

3 Анонимен 11:19, 26 авг 20

Zdr,mojeli tel

4 Анонимен 14:40, 20 юли 22

Може ли тел.номер за връзка

5 Анонимен 11:58, 04 авг 22

Може ли телефон за връзка

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама