Променят се изискванията към безопасността и качеството на храните за най-малките. Хлябът, месните продукти и рибата също трябва да отговарят на новите правила.
Забранява се предлагането на ядки, с изключение на смлени, в менюто на децата. Чаят в училищните столове и будки може да е плодов или билков, но без оцветители, овкусители и кофеин. Лютеницата ще трябва да е само по браншови стандарт. От менюто на най-малките отпадат и храни с ароматизанти.
"Основните храни, които предлагат на децата в училищата и детските градини, са тестени и захарни изделия. Въпреки, че има регулация децата да се хранят с поне 300-350 грама пресни плодове и зеленчуци, практически това не се случва. Това води до затлъстяване, до нездравословно и непълноценно хранене", коментира Анелия Иванова от Фондация „За храната” пред NOVA.
Д-р Димитър Димитров от Министерството на земеделието и храните добави, че храните, за които няма утвърдени стандарти трябва задължително да отговарят на изискванията за здравословно хранене. Това ще доведе до по-добро хранене в детските градини.
"Контролът по отношение на храната в училищата е по-слаб. В детските градини основният контрол осъществяват самите учители, педагози. Там децата няма как сами да избират", допълни Анелия Иванова.
Диетологът Огнян Симеонов обясни, че най-важното при избора на месо е то да бъде добре обработено. Храните трябва да са одобрени и от независима лаборатория.
На изискванията за качество и безопасност трябва да отговарят и филийките хляб, които предлагат на най-малките. За предпочитане е той бъде от мляно брашно и с квас.
Изцяло се забраняват пакетираните храни като вафли и бисквити. Дори и ако използването на хидрогенирани мазнини в тях да е частично.
"При нас и досега правилата са били много строги и всичко, което идва при нас е проверено – по стандарт", каза Рена Димитрова, детска градина „Сърчице”.
Добави коментар