Как да се предпазим от дехидратация

13:00, 15 юли 18 25 1488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първите знаци на тялото, сигнализиращи опасност от обезводняване, са жаждата, пониженото количество на отделяната урината и промяната в нейния цвят. С увеличаването на загубата на течности обикновено се увеличават и симптомите – възможно е да имате усещания като сухота в устата, намаляване или спиране на потоотделянето, схващане на мускулите, прилошаване, сърцебиене, световъртеж и цялостна слабост.
При по-нататъшно задълбочаване на дехидратацията е възможно на настъпи значителна умора, да се чувствате объркани и да не може да се съсредоточите.

Крайните стадии на обезводняването са настъпването на кома, органна недостатъчност и дори смърт. Ето защо е добре да вземете мерки преди да е станало късно и дори преди сте почувствали който и да било от нежеланите симптоми.

Как да избегнем дехидратацията

Пийте течности, преди да сте почувствали силна жажда. Постарайте да ги доставяте на организма си на равни интервали през деня, преди да се появят началните симптоми на обезводняване.

Да не забравяме, че водата е най-добрата натурална напитка – постарайте се да си осигурите 1,5-2 литра дневно. Увеличете това количество, ако спортувате на открито или сте по-дълго на плажа. Но, внимание: ако се оплаквате от високо кръвно налягане, не прекалявайте с водата.

Опитайте се да  превърнете пиенето на вода в свой навик

Добро начало е консумацията на една чаша със сутрешното кафе и по една чаша преди всяко хранене. Така, без никакво усилие, ще си осигурите поне 1 литър на ден.

Консумирайте и храни с високо съдържание на вода, това ще ви помогне да поддържате организма си „влажен". Хапвайте краставици, домати, диня или пъпеш при всяка възможност, те са изключително богати на вода, витамини и минерали. Кайсиите от своя страна са един от най-подходящите плодове за летните жеги, тъй като помагат на тялото за задържа вода. Цитрусовите плодове пък ще ви заредят с витамини за цял ден.
Намалете кафето – кофеинът увеличава диурезата и загубата на течности, затова е добре да се въздържате или поне да намалите приема му през летните месеци. Вместо него се възползвайте от полезното действие на зеления чай, който в комбинация с няколко резена лимон не само ще ви събуди, но ще подпомогне водата да си остане в тялото ви.

Ограничете газираните и подсладени напитки

Освен че съдържат голямо количество калории, те са богати и на глюкоза, която може да забави усвояването на течностите в организма. Внимавайте с алкохола, той причинява обезводняване. Затова не прекалявате с консумацията му в летните жеги. В случай че седнете на по чашка с приятели, не забравяйте да го комбинирате с достатъчно течности.

За да можете пълноценно да се насладите на хубавото време през летните месеци, имайте едно на ум за опасностите, които крие жегата. Вслушвайте се в сигналите на тялото си и вземете своевременни мерки срещу обезводняването. Така не само ще изкарате отпуската си на морето или в планината по най-приятния начин, но и ще си осигурите добро здраве, съветва Цветан Стефанов, експерт в областта на физическата активност, храненето и обмяната на веществата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама