Горанов: България ще се нуждае от още поне шест месеца за банковия съюз

13:15, 12 юли 18 / Политика 25 623 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България чака становище от страните от групата на еврозоната, за да подаде документи за чакалнята й. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на изслушване в икономическата комисия на Европейския парламент. По думите на министъра, България ще се нуждае от още поне шест месеца, за да подгови членството си в банковия съюз, което може допълнително да забави кандидатстването й за приемане на еврото, предаде БНТ.

Очаква се финансовите министри от групата на еврозоната да обсъдят полученото искане от страна на България. По време на отчета си в икономическата комисия, Владислав Горанов обяви постигнатите резултати във финансовата сфера по време на българското европредседателство. От думите му става ясно, че това е било европредседателство на компромисите във финансовата сфера.

Горанов беше разкритикуван от евродепутатите заради забавянето на данъчните законодателни промени в Евросъюза, но беше похвален за напредъка за намаляване на финансовите рискове.

"Смятам, че една от най-значимите заслуги на нашето председателество беше да разрежем възела по отношение на банковия пакет, тъй като течеше много голям спор по отношение на държавите кое да бъде първо - споделянето на рисковете или освобождаването от рисковете. Аз категорично вярвам, че по-силна еврозона означава по-силна европа, България в съотвествие с договора е длъжна рано или късно да се присъедини. Друг е въпросът, че липсват достатъчно ясни правила и процедури за установяване на близкото сътрудничество с единния надзорен механизъм, което се предлага като първа стъпка по пътя на България за членство в еврозоната. За нас членството в еврозоната е приоритет, от нашите партньори очакваме че и последното условие, членството в банковия съюз бъде изпълнено, няма да има по аналогия с Шенген неформални и не по правилата аргументи, които да оставят в нас впечатлението, че сме третирани неадекватно и неравно с другите страни", каза Горанов.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама