Почти 3 млн. лева са щетите по инфраструктурата след дъждовете в Мизия

10:10, 12 юли 18 / Общество Сподели в: 25 37
1

По първоначални оценки почти 3 млн. лева са нанесените щети по инфраструктурата в Мизия от природното бедствие, предизвикано от обилния дъжд в нощта на 10 юли. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков след среща с кмета на общината Виолин Крушовенски, предаде "Дарик".
 
Министърът посети града заедно с председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов и областния управител на Враца Малина Николова, за да провери на място отстраняването на последствията от наводнението от дъжда и поройните скатни води.
 
Предстои да бъдат изготвени експертни оценки на щетите и остойностени набелязаните мерки, за ликвидиране на последиците от тях, уточни регионалният министър.
 
В разговора с кмета на община Мизия са обсъдени няколко мерки за решаване на проблема с наводненията след поройни дъждове. Една от тях е да се възстанови и разшири дъждовната канализация по ул. "Петко Банков". Улицата е една от най-сериозно засегнатите от пороя преди ден. Ще бъдат възстановени и другите разрушени от бедствието улици, допълни министър Нанков.
 
За финансиране на възстановителните работи ще се търси помощ от Междуведомствената комисия по бедствията към Министерския съвет. Обсъдена е възможността за изграждане на така наречения байпас на коритото на река Скът преди село Крушовица и Мизия, за да се реши проблемът и с наводненията, свързани с реката.

Министър Нанков посочи, че възстановителните работи по общинската инфраструктура ще започнат веднага след аварийното почистване от калните и каменни наноси. Той благодари на екипите на пожарната, на АЕЦ "Козлодуй", Областно пътно управление, които са започнали работа веднага след бедствието. Министърът допълни, че са прехвърлени и допълнителни екипи и техника от структури АПИ и пътноподдържащата фирма, веднага след като са почистени пътищата от републиканската мрежа.
 
Регионалният министър посочи, че е проверил и аварийно-възстановителните работи по язовир "Рогозен-1" в община Хайредин. Той заяви, че за съжаление част от извършеното по преливника на водоема е компрометирано от последните обилни валежи, но фирмата-изпълнител ще възстанови щетите за собствена сметка. Водоемът сега не застрашава населението по поречието на Скът. Водата, която прелива през преливника, е намаляла наполовина в сравнение с предходния ден и продължава на спада.
 
Николай Нанков припомни, че вече са в сила измененията на закона за водите, които позволяват общините да прехвърлят собствеността на рискови язовири, за които нямат финансова възможност да се грижат, на държавата. Според него, това е начин да бъде решен проблема с опасните язовири в община Борован, които са свързани в каскада с язовирите в община Хайредин.
 
Министър Николай Нанков посети най-засегнатите улици в централната част на града, както и квартала около бившата железопътна гара. Кварталът бе засегнат както от пороя преди ден, така от голямото наводнение преди четири години.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети