Депутатите приеха спорния закон за горивата

14:22, 11 юли 18 / Общество Сподели в: 25 81
1

Спорният закон за горивата влезе в пленарната зала и беше приет от депутатите. Законът доведе до противоречиви изявления в групата на „Обединени патриоти”. След пленарното заседание в стаята им се състоя съвет, на който трите партии трябва да се разберат. Депутат от НФСБ влезе с нагласата за разпад на малката коалиция, съобщи bTV.

Междувременно на граничен пункт Капитан Андреево се проведе спонтанен протест на търговци.

Собственици на малки бензиностанции и превозвачи на гориво обявиха, че ще обжалват в съда промените. Те се събраха на спонтанен протест пред Народното събрание, докато депутатите гласуваха текстове от законопроекта.

"Ние го очаквахме в четвъртък, но се появи днес. Затова сме тук. Законът е факт, но ние продължаваме да се борим. Ще е със законови форми. Най-вероятно ще ползваме възможностите на едно решение на съда в Люксембург, тъй като законът не е съгласуван с Европейската комисия и ни дава правото да го жалим и в български съд, но това ще е един дълъг и сложен процес", заяви представител на протестиращите търговци на горива по повод обсъждания в парламента, предаде БНР. 

С промените за регистрация търговците на горива на едро ще трябва да имат внесен капитал 1 млн. лева, а за тези, които по закон нямат капитал - активи в размер не по-малък от 1 млн. лева. Първоначалното предложение беше капиталът да бъде 3 млн. лева.

Изискването за търговците на дребно е внесен капитал не по-малък от 20 000 лева или имущество в размер не по-малък от 20 000 лева за всеки обект.

За съхраняване на нефт извън данъчни складове изискването е внесен капитал в размер не по-малък от 1 млн. лева или активи в същия размер. Лицето трябва да разполага със собствени или наети съдове за съхранение на втечнен нефтен газ, а обектите за съхранение трябва да разполагат с физическа охрана или сигналноохранителна техника.

Дистрибуторите трябва да разполагат с минимум 10 000 собствени бутилки за съхранение.
 

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети