Задържаха "ало" измамници при полицейски операции в Самоков и Търговище

14:40, 06 юли 18 25 1242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В хода на полицейска операция, реализирана на 4 юли съвместно от служители на ГДНП, ОДМВР-София и РУ-Самоков, е задържан участник в телефонна измама спрямо възрастна жена от Самоков. Криминално проявеният 24-годишен софиянец е арестуван при незабавни заградителни действия, непосредствено след потеглянето му от адреса на потърпевшата. В управлявания от него автомобил са открити и иззети 9500 лева, предмет на престъпното деяние. 

Изяснено е, че 71-годишната жена е била въведена в заблуждение по телефона, че давайки спестяванията си, оказва съдействие на полицията. По случая в РУ-Самоков е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в прокуратурата, на 5 юли 24-годишният е привлечен в качеството на обвиняем, наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“. Продължава работата по установяване съпричастността на мъжа и към други идентични измами.

На 4 юли, при незабавни оперативно-издирвателни действия, служители на РУ-Търговище установили и задържали 64-годишна варненка. В хода на разследването е установена съпричастността й към четири телефонни измами, извършени на 2 и 3 юли в областния град по схемата „оказване на съдействие за задържане на извършители на телефонни измами“. 

По този начин за два дни местни жители – три жени на 31, 49 и 69 години и 85-годишен мъж - са били ощетени с общо около 9250 лева, 1510 турски лири и 60 грама златни накити. По случаите са образувани досъдебни производства. Пред разследващите варненката признала участието си в измамната схема, тя е задържана с полицейска мярка за срок до 24 часа, привлечена е в качеството на обвиняем за извършени престъпления по чл. 209, ал. 1 от НК. 

Отнетите пари и ценности ще бъдат върнати на собствениците им. В момента се работи по доказване на евентуална нейна съпричастност и към няколко телефонни измами, осъществени под същия претекст през месец юни на територията на Попово. Действията по разследването се извършват под ръководството на прокурор от Районна прокуратура - Попово.

От полицията отново напомнят на хората под никакъв предлог да не представят пари или ценности на непознати, обадили им се по телефона. Полицията никога не търси по подобен начин съдействие от граждани при осъществяване на дейността си. При получаване на подобни обаждания е важно разговорът да бъде прекъснат и своевременно подаден сигнал на тел. 112.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама