Три упражнения, които горят най-много калории

12:30, 08 юли 18 25 1127 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Редуцирането на теглото е също толкова съществена цел сред спортуващите, колкото и натрупването на мускулна маса. Поне половината от любителите на фитнес тренировките целят именно това. Придържането към здравословен хранителен режим е съществено условие за постигането на успех, а най-важното е ежедневно да се изгарят повече калории, отколкото се приемат с храната. За ускоряване на процеса е важно да се разчита на физически натоварвания, които горят оптимално количество калории. Ще представим няколко, които са най-ефективни в това отношение.

Скачане на въже
По всеобщо експертно мнение скачането на въже е сред най-ефективните упражнения за горене на калории. Средно за един час с него може да се изгорят над 600 ккал, а изпълнението му позволява пълна свобода по отношение на мястото, където да се провежда. Скачането на въже има още едно ключово предимство – счита се, че то помага за потискане на апетита, защото повлиява секрецията на специфичните хормони, контролиращи глада. Така скачането на въже подсигурява възможност за траен ефект – калориите, които изгаряме, няма да бъдат възстановени скоро.

Плуване
Плуването е комплексен спорт, който освен, че ангажира почти цялата мускулатура на тялото, има едно много сериозно предимство – извършва се в условия на много високо съпротивление отстрана на водата. Така усилията, а и ефектът от тях се удвояват спрямо ефектът, който се постига например с бягането. В зависимост от теглото с плуване може да се изгарят средно между 400 и 600 ккал на час. Това означава, че с 2 часа плуване дневно можем да изгорим средния дневен калориен прием, препоръчван за човек със средно тегло. Това превръща плуванетo в един от най-ефикасните спортове за горене на калории и редуциране на излишното тегло.

Табата
Това е една от най-популярните високоинтензивни интервални тренировки. Огромно предимство на табата е фактът, че изпълнението й изисква едва 4 минути с редуване на 20-секундни периоди на максимално натоварване с 10-секундни почивки между тях. На практика няма ограничение в избора на активностите, които ще изпълняваме във фазата на натоварване. Това може да са подскоци, спринт, бърпита – изборът е без значение, стига упражнението да се изпълнява с максимално натоварване в рамките на всяка серия от 20 секунди.

Посочените упражнения подсигуряват изключително успешен кардио ефект за интензивно горене на калории, но имат и много позитивно влияние за укрепване на мускулатурата и натрупването на нова такава. А колкото повече мускулна тъкан имаме, толкова по-интензивно горим калории при кардио тренировка. Т.е. ефектът от посочените упражнения е двоен. Остава единствено да си подсигурим време за редовното им изпълнение, пише puls.bg.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама