Чумната карантина вся паника у козевъди и овцевъди

17:45, 02 юли 18 25 654 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път в България и в рамките на ЕС е регистрирана чума по дребните преживни животни. Заразата вероятно е дошла от Турция, предаде БНР. 

Заради огнищата у нас стотици животни вече са умъртвени, а стопаните са в паника. Стопаните, чиито животни са поставени под карантина, търпят косвени загуби, обясни в предаването "12+3" Симеон Караколев, съпредседател на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите у нас. 

Тъй като карантината е върху млякото и агнетата, ако в общините под възбрана няма млекопреработвателни предприятия, животновъдите не могат да изнасят продукцията си в съседни общини.

„И вариантът е да го изливат. Има все още два месеца доен период. За тези хора - може да са по 3, по 4, по 5 хиляди лева, но това са средства, на които те са разчитали“, посочи Караколев. 

Той е на мнение, че тъй като ваксина против чума на територията на ЕС е забранена, „може да се говори с турците да ваксинират техните животни в пограничните райони.“ Според Симеон Караколев вероятността от прехвърляне на заразата в пограничните райони е много голяма, защото преносители се явяват диви животни. 

В края на 80-те години в България е имало над 11 милиона овце, днес броят им е едва около 1 милион. Симеон Караколев вижда причините в сбъркания модел:

„Не може нещо приоритетно, което като продукция е дефицитно на територията на целия ЕС, в България да не му се отделя внимание. Ние трябва да приемем един нормативен акт, стратегия. Имаме нещо, което трябва и можем да развиваме, но не го правим.“

Хората по фермите са оставени на оцеляване, каза в заключение Симеон Караколев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама