Област Добрич се нуждае от домове за възрастни и за хора с увреждания

17:35, 29 юни 18 / Общество 25 320 Topnovini
1

„Заради застаряващота население в Добричка област и това, че малко на брой възрастни живеят в много села и не могат да бъдат обслужвани, независимо от досегашните домове за възрастни хора, имаме нужда от нови Центрове за настаняване от семеен тип за възрастни и пълнолетни, защото чакащите са много” – заяви директорът на регионалната дирекция „Социално подпомагане“-Добрич, Ирена Баирова на обсъждане в областната управа на проекта на Концепция на Закон за социалните услуги с представители на общини и НПО, предаде „24 часа”.

„Няма и центрове за пълнолетни с психични заболявания, с Алцхаймер, както и за настаняване на деца с девиантно поведение” – добави тя. Като проблем Баирова изтъкна факта, че голяма част от услугите са съсредоточени в областния център Добрич – около 20, а в останалите 7 седем общини на областта са около 10.

Тя смята, че с новия закон ще се предостави възможност една услуга да може да се ползва от няколко общини, което до голяма степен ще бъде в полза на хората в различните населени места, както и да се развият мобилните услуги по общини. От НПО изказаха мнение, че сегашният единен разходен стандарт за плащане не е добър вариант за социалните услуги, защото не отчита индивидуалните потребности на хората с различен вид увреждания, и искат диференцирано заплащане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Страхувате ли се от коронавируса?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 52 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.