Организации скочиха срещу отстраняването на журналистката от БНТ Мария Чернева

13:35, 29 юни 18 25 678 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С отворено писмо на Националната пациентска организация изразява своето недоумение за начина, по който бе отстранена журнаистката от БНТ Мария Чернева от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца. Веднага след случилото се тя е била порицана в редакцията на БНТ и отстранена от ресор "Здраве", което по думите на журналистката я е принудило да подаде оставка.

"Познаваме г-жа Чернева като уважаван журналист, доказал в своята си дългогодишна практика висок професионализъм, безпристрастност и защита интересите", пишат от пациентската организация до до генералния директор на БНТ Константин Каменаров, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на Комисията по култура и медиите Вежди Рашидов и председателя на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова-Проданова.

"Със съжаление констатираме, че казусът с г-жа Мария Чернева не е просто трудово-правен спор, не е и толкова намеса в свободата на словото, а създава впечатление, че нечии твърдения могат да костват репутацията, кариерата и приноса на изявени общественици", пишат още от пациентската организация.

Мария Чернева беше отстранена след писмо от председателя на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) Пламен Таушанов, съдържащо злепоставяща информация за работата ѝ като член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, с което се иска оттеглянето ѝ от съвета.

Повече информация за случая поиска от БНТ Асоциацията на европейските журналисти - България. Чернева посочи пред АЕЖ-България, че на събрание пред целия екип на медията е било обявено, че е отстранена от ресора си, вследствие на постъпила жалба във връзка с дейността ѝ като член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина. 

Директорът на Дирекция “Информация“ Уляна Пръмова оповести, че отстраняването е временно до изясняване на случая. На Мария Чернева ще бъде дадена възможност за отговор и след като даде своите писмени обяснения пред генералния директор на телевизията, ще бъде взето окончателно решение, съобщи още Пръмова.

“Повярвайте ми – нямам избор", написа Чернева във Facebook провила си. "Особено след моята публична екзекуция пред цялата редакция на новините. Когато директорът на информация посегна на най-ценния ми капитал - доброто име и доверие, градено 25 години. С недопустими внушения за недостойно поведение като представител на БНТ в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, с изразена погнуса към мен. Единствено по твърдения в някакво писмо към генералния директор. Писмо, за което шефката на информация не допусна и грам съмнение, че съдържа неистини. С думи, които ме възпламениха от възмущение, с думи, които предизвикаха нападките на някои колеги - как съм могла да отказвам лечение на деца“, написа още тя.

“Отстранена съм без никакъв професионален аргумент, публично като знак към всичките ми колеги - каква "подкрепа" биха имали всеки път, ако настъпят нечии интереси и потекат жалби към тях“, коментира Чернева. Тя обяснява още, че два дни чака да получи писмото със злепоставящите я твърдения, но така и не ѝ е дадено, за да има възможност да се защити.

“Това ръководство на БНТ се разграничи от мен. Аз се разграничавам от това ръководство на БНТ. Професионалната ми чест го изисква“, завършва поста си тя.

"Аз не мога да нарека донос едно подписано писмо с име“, каза още шефката на новините в БНТ Уляна Пръмова. По думите ѝ “писмото е подплатено с факти, дати, съдебни решения и т.н.“. “Това не е донос и не визира нейното журналистическо поведение, разследвания, репортажи и т.н. Тук става дума за глас, който според тези хора е даден в ущърб на здравето на деца“, каза Пръмова. Според нея временното отстраняване на Чернева от ресора не е нещо, което да нарушава правата на журналистката.

Самият Таушанов отказа да оповести съдържанието на писмото си. “Не съм написал открито писмо, за да го обсъждам с медии. То касае конкретна информация, за конкретни хора по повод нейната дейност. Аз съобщавам на ръководството на телевизията какво прави техният представител“, каза Таушанов за Mediapool. 

Таушанов оглавява една от двете национално представителни пациентски организации и е известен с това, че отказва да публикува източниците си на финансиране, като преди две години даде официален отказ тази информация да бъде предоставена на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация. Същевременно на сайта на организацията му последният отчет за постъпили дарения от фирми и организации е за 2010 година, т.е. не е ясно какви финансови интереси биха могли да стоят зад действията му. Запознати коментираха, че още през миналата седмица Таушанов се е "похвалил", че е издействал отстраняването на Чернева от фонда.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама