Учени предвиждат мрачно бъдеще за пчелите

18:10, 29 юни 18 / Свят 25 289 Topnovini
1

Учени предвиждат мрачно бъдеще за пчелите поради климатичните промени, които водят до прегряване на кошерите, пише сайтът "Лайф", цитиран от БТА.
 
Специалистите отчитат гл
аволомното намаляване на числеността на домашните и дивите пчели на всички континенти, с изключение на Антарктида, където те не съществуват.

"
Прегряването на кошерите е една плашеща перспектива, пред която сме изправени, коментира Пол Карадона от Северозападния университет в Евънстоун.

Популацията на дивите пчели през последните 5-10 години се е свила с 25-30 процента, а на домашните, и то само в САЩ за 2015 г. - с 50 процента.

Сред другите заплахи, дебнещи тези работливи насекоми, са паразитиращите кърлежи от вида Varroa, разпространяващи вируси, причиняващи деформации в крилете на пчелите.

Не са за подценяване също така пестицидите и загадъчният "синдром на колапса на колониите".

Екипът на
Пол Карадона провел експерименти с мини кошери и ги поставили в сухите райони на щата Аризона, където били изчезнали и последните рояци диви пчели.
 
При промяна на температурите в изкуствените "
мини-инкубатори" докато личинките растели била констатирана висока смъртност - 35 процента през първата и над 70 процента през втората година.
 

Заради високите температури пчелите не могли да изпаднат в зимен сън, стопявали запасите си от мазнини и се събуждали през пролетта отслабнали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Страхувате ли се от коронавируса?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 68 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.