Хидратиращите храни в горещините

15:15, 30 юни 18 25 672 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако искате да се чувствате в максимална кондиция, а и да оцелеете през най-горещите дни, хапвайте хидратиращи храни. Те изискват малко или дори никаква обработка, а в същото време носят ситост и енергия.

Краставици

Краставиците са с богатото съдържание на вода (95%) и са сред най-препоръчваните храни.

Мента

Имайте повече мента в менюто си, защото това е билка, която също може да помогне да се осигури освежаваща прохлада през лятото. Въпреки че това растение не осигурява много влага, дава усещане за прохлада. Метанолът е съединението в ментата, отговорно за прикрепването към нервните рецептори в устата, които носят усещане за студенина. Ментата помага също така и за утоляване на жаждата.

Зеленолистни храни

Наблягайте и на повече зеленолистни храни – марули, айсберг, зеле, спанак. Те се нуждаят от малко или никакво готвене и могат да се консумират сурови, е идеално за горещите летни дни (приготвянето на смути с тях също е една чудесна алтернатива). Имайте предвид, че тъмнозелените зеленчуци (къдраво зеле, спанак) са и с високо съдържание на хранителни вещества като витамин С, витамин К и витамин А.

Кисело мляко

Киселото мляко също е силно препоръчвано за консумация по време на горещините, защото е чудесен източник на белтъчини, електролити, калций и витамин D. То е и чудесна лятна храна, защото може да се яде студено директно от хладилника.

Плодове

Не забравяйте и любимите летни плодове – диня, пъпеш, праскови. Те са не само здравословна и питателна храна, но са и с високо съдържание на фибри, витамини и антиоксиданти – още един чудесен начин да се поддържате хидратирани през горещите летни месеци.

Пикантни храни

Може би ви се струва, че яденето на пикантна храна не би било подходящо в горещ летен ден, но е установено, че консумацията на пикантна храна първоначално ви кара да се чувствате горещо, но след няколко минути започвате да се потите на върха на главата, ушите, врата и лицето - това се нарича „вкусово потене”. Изпотяването е начин, по който тялото ви се охлажда естествено. Въпреки че първоначално може да се почувствате некомфортно, в крайна сметка пикантната храна ще ви охлади доста добре.

Подходящи течности

Макар че има много различни видове комбинации от храни, които могат да ви помогнат да победите летните горещини и да се охладите, много важно е да обърнете внимание и върху течностите, които приемате. Установено е, че повечето хора се нуждаят от минимум осем чаши течности всеки ден, но въпреки това през горещите летни месеци може да се наложи и до 13 чаши или повече в зависимост от това колко се изпотявате.

Избягвайте алкохол, защото той дехидратира много бързо. А също и газирани напитки, особено тези с високо съдържание на кофеин и захар, съветват от Zdrave.to.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама