Швейцария - против предложение за забрана на бурките

18:05, 27 юни 18 / Свят 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Швейцарското правителство се обяви против обществена кампания за референдум за забрана на носенето на бурки на публични места, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

Кабинетът каза, че отделните кантони трябва да вземат собствени решения по този въпрос, който въпреки това ще бъде гласуван на национално ниво, след като инициаторите събраха миналата година 100 000 подписа, достатъчни за свикването на референдум съгласно швейцарската система за пряка демокрация.

Мерки срещу носенето на ислямски забрадки вече са приети в Белгия, Франция, Дания и Испания, а горната камара на холандския парламент одобри вчера забрана за носенето на бурки на обществени места като училища, административни сгради и болници.

Покривалата, които скриват напълно лицето, са въпрос, който предизвиква разделение в Европа. Някои твърдят, че те са символ на дискриминация срещу жените, но други са на мнение, че със забраната се нарушава религиозната свобода.

Две трети от осемте милиона и половина жители на Швейцария се определят като християни. Делът на мюсюлманите обаче нарасна до 5 процента, най-вече заради имигрантите от бивша Югославия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама