Лабиринт от пластмаса алармира за замърсяването (СНИМКИ)

18:10, 26 юни 18 / Свят 25 722 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инсталация от 15 000 употребявани пластмасови бутилки беше поставена в центъра на аржентинския град Буенос Айрес в пореден опит да се алармира за огромното количество отпадъци, които човечеството генерира всеки ден.

Автор е испанският артистичен колектив Luzinterruptus. Подобни инсталации вече са били изграждани в Мадрид и в полския град Катовице.

Използваните в Буенос Айрес бутилки са събрани с помощта на местни екологични организации и фирми за рециклиране, били са почистени и поставени в чисти найлонови торби. Общата дължина на инсталацията, ако е разгъната, е 198 м, а площта й 144 кв. м.

„Идеята е хората, които влязат в лабиринта, да се почустват дезориентирани сред тази пластмаса, да се стремят бързо да намерят изхода, но и да се замислят колко е фатално замърсяването”, споделят от Luzinterruptus. Лабиринтът вечер е осветен от светодиоди, които подсилват присъствието на трудноразградимата пластмаса.

Според последната статистика Земята е замърсена с 6,3 милиарда тона пластмасови отпадъци, а употребата на пластмасови изделия, като бутилки, чаши, чинии и др., е нараснала 70 пъти през последните 50 години.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама