Спря и последният рудник за подземен добив на въглища "Бобов дол"

08:40, 26 юни 18 25 914 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спря производство последният, може би и в страната, рудник за подземен добин на въглища "Бобов дол", съобщи изпълнителният директор на мини "Открит въгледобив" инж. Харалампи Златанов. Започнало е демонтиране на някои от съоръженията - машини, окабеляване, ленти за транспортиране на въглищата, съобщи БНР.

Реализира се план за ликвидация на рудника, което означава съкращение на около 400 миньори. Вече има връчени известие за някои от тях, а масовото съкращение, ще започна след 16 юли тази година. 

На 200 м под земята ще останат само екипи по довършителни дейности по консервация на маститите до пълно затваряне на рудника, което да стане до нова година. 

Същевременно 82 от предвидените за съкращение миньори в "Бобов дол", имат необходимия стаж, като подземни работници, но нямат да могат да се пенсионират по предишния закон на 45 години, а на 52, тоест трябва да продължат да работят още 10-12 години. 

След среща с омбудсмана Мая Манолова в "Бобов дол" наскоро беше решено да се внесе веднага предложение в Народното събрание за гласуване на промяна тези миньори да се пенсионират по правилника до 2017 г, тоест по старата редакция в текста на закона.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама