Добруджанският фолклорен събор в Генерал Тошево събира заявки за участие

11:00, 20 юли 02 / Култура 25 572 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За 20-ти пореден път Генерал Тошево ще е домакин и организатор на Добруджанския фолклорен събор „Богородица”, който ще се проведе на 25 и 26 август. Подготовката за събора започна, вече се приемат заявки за участие, съобщиха от общинската управа. 

Фолклорният празник няма конкурсен характер. Целта на организаторите е съборът да допринесе за опазване, съхранение и популяризиране на фолклорното богатство на Добруджа. Певци, инструменталисти, танцьори и разказвачи имат възможност да се представят на фестивалната сцена. 

В събора могат да участват певчески групи, танцови състави, оркестри и индивидуални изпълнители. Срокът за подаване на заявки за участие е 10 август.

Добруджанският фолклорен събор “Богородица” е организиран за пръв път през 1997 г. По традиция той се провежда в края на месец август и се свързва с празнуването на християнския празник “Успение Богородично” по стар стил, откъдето произлиза и неговото име.

Форумът е записан и в Националния културен календар. В него могат да вземат участие всички самодейни колективи и индивидуални изпълнители на добруджански фолклор - певци, разказвачи и инструменталисти, като песните и костюмите са характерни за съответното населено място. Няма възрастови ограничения за участниците.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама