Анастасия Стойчева от НИМХ: Средствата стигат до 9 юли

09:30, 20 юни 18 / Общество 25 582 Шрифт:
Topnovini

Метеорологът от Националния институт по метереология и хидрология към БАН гл. ас. Анастасия Стойчева заяви, че средствата на института стигат до 9 юли, след което той трудно може да функционира. По думите ѝ НИМХ се нуждае от 18 млн. лв. годишно, за да работи нормално и да се покрива пълната му дейност, предаде БНТ.

Недостигът на средства в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН е хроничен, заяви гл. ас. Стойчева. По думите ѝ на Института не му достига 1 млн. лв., за да завърши годината успешно.

Около 18 млн. лв. са необходими на НИМХ, за да функционира нормално и да се покрие пълната му дейност, допълни Стойчева. Тя призна, че това трудно ще се изпълни, но е важно да се заяви. По думите ѝ увеличението на бюджета на НИМХ тази година е мнимо, тъй като е предвидено да покрие увеличаването на минималната работна заплата, тъй като множество служители там работят на минимално заплащане.

"Хората напускат и ние оставаме критично малко. Покриването на такива дейности, каквито извършваме ние, се прави с хора. Когато тези хора не могат да останат на минималната работна заплата, напускат, а това са хора с 10-15-годишен опит", обясни Стойчева.

Проблемът е възникнал заради гласуването на ОС на БАН и основните искания са отправени към Академията, но държавата трябва да се намеси, допълни тя.

Средствата на НИМХ ще стигнат до 9 юли, след което функционирането му няма как да продължи. Тогава ще започнат да отпадат различните му денойсти, които са свързани във верига, заяви Стойчева. Като пример посочи, че зад синоптиците стоят множество наблюдатели, които правят теренните замервания.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама