Китай наложи мита на американски стоки

15:06, 16 юни 18 / Свят 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай ще наложи 25-процентни мита на 659 американски стоки на обща стойност 50 милиарда долара като ответна мярка на решението на САЩ да наложат подобни мита на китайски стоки на същата стойност, съобщи китайското министерство на търговията, цитирани от Ройтерс.

Митата върху американските стоки за 34 милиарда долара ще влязат в сила от 6 юли. Те обхващат селскостопански продукти, автомобили и морски продукти. Датата на влизането в сила на митата върху американските стоки за останалите 16 миларда долара ще бъде обявено допълнително. Сред тези стоки има суров петрол, природен газ, въглища и някои продукти от рафиниран петрол.

Мярката на Китай идва, след като президентът на САЩ Доналд Тръмо обяви, че въвежда 25-процентни мита върху китайски стоки за 50 миларда долара. Той заяви, че митата ще бъдат наложени на стратегически важни китайски вносни стоки и обеща допълнителни мерки, ако Пекин отвърне на удара, отбелязва Ройтерс.

„САЩ държат да възприемат поведение, което нарушава правилата на Световната търговска организация. Това е нарушение на легитимните права и интереси, които Китай има съгласно правила на СТО и заплаха за икономическите интереси и сигурността на Китай“, заяви китайското министерство на търговията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама