След бурни страсти НС отхвърли доклада за интеграцията на ромите за 2017 г.

13:55, 14 юни 18 / Политика Сподели в: 25 79
1

Парламентът отхвърли мониторинговия доклад за изпълнението на Стратегията за интеграция на ромите за миналата година. След бурна размяна на реплики в пленарната зала, "за“ доклада гласуваха 83 народни представители, а „против“ - 68. 

Най-критичните в документа бяха депутатите от БСП, които разчетоха единствено внушения за напредък. "Защото тази система такава, каквато работи в момента се нуждае от рестарт", констатира Надя Клисурова, предаде БНР.
 
Професор Станислав Станилов от "Обединени патриоти" заяви, че интеграцията на ромите е трудна. "При нас морковите са твърде дълги, а тоягите къси. Правата на циганите в България трябва да бъдат стриктно спазвани само срещу спазване на задължения и отговорности от тяхна страна", отбеляза той.

Антон Кутев от БСП предупреди: "Такова говорене от вашите уста може да доведе в доста други умове тежко объркване. Това за мен е нецивилизовано".

А депутатът вежди Рашидов призова: "Явно Живков вършеше повече работа от вас. Имаше строителни школи, подготвяха се строителни кадри. Като опрощавате токове, равни ли бяха с българите, които работят, купуват си жилища, нека да бъдем всички равни пред тези закони и тогава те ще се интегрират. И един ден, да не дава Господ да съм жив, да видя как циганите интегрират българите."

В доклада, внесен от Министерски съвет, е записано, че е разработена Система за наблюдение, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия. Тази система ще започне да функционира през следващата година и има за основна цел да подпомогне интеграционните политики.

Докладът за изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите отчита изпълнението на заложените мерки по шестте приоритета на Стратегията - образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, култура, върховенство на закона и недискриминация.

„Обхванати в заетост в различни форми и дейности през 2017 година са включени 46 293 лица, което е 133 процента изпълнение на годишния план за 2017 година, съгласно, който е планирано да се осигури заетост на 34 765 лица“, отчете Галя Василева от ГЕРБ.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани