Обучават кадри да осъществяват здравен контрол на границите

20:30, 13 юни 18 / Общество Сподели в: 25 102
1

Европейската комисия започна кампания за обучение на кадри, които да следят за здравния контрол по сухопътните граници. Основната цел на проекта е да предпази страните от внос на заразни болести. Планът е финансиран от Европейската комисия и беше представен на конференция край Варна. Във форума участват представители от 17 европейски страни и експерти от министерството на здравеопазването, предаде БНТ.

Проектът е продължение на други два, които през последните 5 години се изпълняваха от Гърция в сътрудничество с други европейски страни. Те следяха за здравния контрол единствено върху корабите и пристанищата.

''Сега идеята е да разширим този проект така че той да покрива и работата и на летищата и в сухоземните пунктове. Да имаме добре обучен персонал, да имаме стандартни оперативни процедури и да се уеднаквят практиките във всички европейски страни'', каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

През следващите години българските пристанища ще бъдат посетени отново от големи круизни кораби, чието обслужване е по-сложно, а самите плавателни съдове са в графата ''рискови обекти''.

''В тях пътуват по 2000-3000 души. Приготвят се огромни количества храна, ползват се басейни. Всичко това, свързано с контрола на тези дейности, е част от проекта'', допълни д-р Кунчев.

В следващите 3 години контролните органи в Европа ще работят по плана, който вече са приели. Идеята е да се направи обучение на кадрите във всяка една от страните и да бъдат създадени работни групи във всяко едно направление, които да следят за спазването на европейските изисквания във всички входни пунктове.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани