Родителите на деца с увреждания остават в палатките до приемане на Закона за личната помощ

14:00, 13 юни 18 / Общество Сподели в: 25 78
1

13-и ден на протест пред парламента на майките на деца с увреждания. Днес с тях се срещна председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов и ги призова към компромис. 

Адемов обясни, че за да бъде приет закона за личния асистент, изготвен от омбудсмана, са нужни 300 млн. лв. допълнително, с които бюджетът не разполага. Поради тази причина той призова майките за компромис.

"Това, което разговаряхме с майките на деца с увреждания, е да се опитат да постигнат ниво на съгласие, да направят първата крачка, в рамките на финансовия ресурс, с който държавата разполага, който може да си позволи допълнително, и да се потърси някакво ниво на съгласи и възможностите на държавата и потребностите на хората с увреждания", коментира Адемов пред БНТ.

"Проблемът ни е приемането на Закона за лична помощ. Затова сме пред Народното събрание, за да се гласува и да стане поне една част от реформата, която дава възможност на нашите деца да оцелеят и хората с увреждания да живеят. Това е животоспасяващ закон", каза за БНР Вера Иванова - част от протестиращите родители на деца с увреждания.

„Поехме обещание вчера, че няма да разрастваме още градове до петък. Ще останем в палатките пред Народното събрание, докато не се гласува поне първият закон за личната помощ. Той е абсолютно готов. Буквално изчакваме мнението на господин Бойко Борисов“, допълни Иванова.

Тя отказа да коментира поведението на вицепремиера Симеонов от изминалия ден и сподели, че повечето народни представители гледат в обратна посока на палатковия лагер, докато се качват в колите си. „Имаме обещана среща с госпожа Караянчева. Втория път, когато влезнахме с тениските с надписа, който очевадно ги дразни: „Системата ни убива“, до седмица обеща, че лично ще ни се обади и ще проведем среща. До там! Сега трябва ли отново да влизаме с тениските?“, запита Иванова.

Красимира Обретенова, която от няколко месеца е в Холандия заедно с дъщеря си Пасионария, оприличи протестите на родителите като „агония в две посоки“.

„Агония на абсолютната безпомощност на премиера Борисов да се справи по някакъв начин с управлението и агония от страна на майките. Борисов изобщо не знае за какво става дума. Това е огромният проблем. Ние искаме реформа, която да облекчи цялата държава и цялото общество. Искаме преструктуриране на Министерство на труда и социалната политика и по този начин да икономисаме средства на обществото. Това нещо го казваме милион пъти. Достойният живот на хората с увреждания е следствие от това. Хората с увреждания трябва да излязат от прерогативите на Агенцията за социално подпомагане – централизирана институция, в която няма половин човек, който прави разлика между диабет и епилепсия", отбеляза Обретенова. 

"Когато става дума за необходимостта от пари за реформи, господин Борисов е много притеснен, както и Валери Симеонов, който беше изключително циничен вчера и просто трябва да му бъде поискана оставката заради този цинизъм. Говорим за пари за реформа, а не за пари, които да се раздават „на джоб“. Имате едно огромно Министерство на труда и социалната политика, където се подвизават 8000 некомпетентни люде. Имате 80 милиона лева повече бюджет, а няма социални услуги и няма нищо насреща. Ами, господин Борисов, вие се заемете, не господин Петков. Бисер Петков е от половин година в това министерство, а това министерство съсипва хиляди животи и семейства от 11 години поне“, заяви още майката.

Обретенова отбеляза, че електронното правителство в Холандия позволява ненужната администрация там да е значително съкратена и облекчава самите институции. По отношение на деца с увреждания възрастовата група за деца от 5 до 18 годишна възраст всички политики се осъществяват чрез образователната система. 

"Личният лекар, по епикризи, заявява в общината в общинския отдел по социална политика, че има еди какъв си пациент, по електронен път, и от този отдел посещават човека и се приключва. Записах дъщеря си в училище с акта ѝ за раждане от България, с 5 епикризи и с холандския си осигурителен номер. Приключих“, сподели тя опита си от Холандия.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети