Бойко Борисов ще посети Божи гроб на рождения си ден

08:40, 13 юни 18 / Политика Сподели в: 25 80
1
2
3

С поклонение на Божи гроб ще отбележи рождения си ден днес премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Израел.

Той ще получи и благословия от Ерусалимския патриарх Теофилос Трети. Истинските празненства ще са вечерта в Тел Авив, когато българските евреи в Израел ще посрещнат Борисов със специална торта и концерт на Николина Чакърдъкова.

Програмата на Борисов предвижда разговори с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, с президента Реувен Ривлин и с лидера на опозицията Исаак Херцог. Предвидена е и среща с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер. 

В Рамала делегацията ще разговаря с премиера на Палестина Рами Хамдалла за възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество и за Близкоизточния мирен процес.

Вчера вечерта българският премиер Бойко Борисов участва в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес в Ерусалим. В своето изказване по време на форума той изтъкна, че на фона на динамичните глобални и регионални процеси, българо-израелските отношения се развиват устойчиво. 

"Тези отношения почиват върху ясни принципи на взаимодействие, върху изграденото взаимно доверие и споделените ценности, като в основата им е общата визия за бъдещето на двата съседни района“, посочи министър-председателят. Той припомни, че най-яркият израз на връзката между двата народа е спасяването на цялата българска еврейска общност от близо 50 000 човека в най-мрачните години на Втората световна война.

„Историята на спасяването на българските евреи е част от общата ни история, която ние  не трябва да забравяме и трябва да предадем на децата си“, категоричен бе Бойко Борисов. Той подчерта, че днес наша мисия е да не допуснем връщането на ксенофобията и антисемитизма.

„Като държава-член на ЕС, а още повече и като председател на Съвета на Европейския съюз, България остава ангажирана с регионалните и международните партньори в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта между Държавата Израел и Палестина“, заяви още българският министър-председател.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани