Почина бащата на Чоко и Боко - аниматорът Румен Петков

19:20, 11 юни 18 / Култура 25 832 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският  режисьор-аниматор Румен Петков почина на 70-годишна възраст.

Това съобщи негова ученичка, Надежда Славова, която написа във Фейсбук:

"Страхотният аниматор, прекрасният човек Румен Петков ни напусна, но ще бъде винаги с нас! Не искам и не мога да повярвам..., страхотно боли... огромна загуба за всички - и за семейството му и за аниматорите в България, от които получи огромната им любов и признателност, както никой друг!!!! Светла му памет!"

Румен Петков е роден през 1948 г. Автор е на първия български говорещ анимационен филм "Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко", познат от комиксите в сп. "Дъга".

Освен като режисьор, Румен Петков е и преподавател в Калифорнийския университет за изкуствата (CalArts), създаден от Уолт Дисни.

В началото на 90-те години напуска България, за да продължи кариерата си в САЩ. Там той работи по проекти на "Юнивърсъл" и "Картуун нетуър", като е режисирал епизоди на "Лабораторията на Декстър", "Джони Браво", "Уди Кълвача", "Кау енд чикен", "Пауър паф гърлс". Други негови филми са "Алтернатива", "Архипелаг", "Мodus Vivendi", "Маймуни", "Дъгата" и "Планетата на съкровищата" - първият български пълнометражен анимационен филм.

"Те имаха потенциал да бъдат герои от много добър сериал. Но ние навремето го правихме почти аматьорски. Преди никой не мислеше да се правят проектите, както трябва, за да се завладява пазарът, както се прави в Холивуд. Повечето хора у нас, като чуят Холивуд, имат особено мнение. Често си казват – оставете тези боклуци! Истината е, че цял свят гледа Cartoon Network, а това означава, че продукциите са успешни...Колкото и суетно да звучи, ми става много приятно, като се срещам с хора по света, които ме знаят като част от тези герои.", разказва Румен Петков за Чоко и Боко.



Макар от години да живее в САЩ, Румен Петков бе убеден, че и България е страна с неограничени възможности.

Аниматорът често си идваше в България през последните години и участваше в мастър класове в НАТФИЗ "Кр. Сарафов".


Петков е носител и на "Гран при" от Международния фестивал за анимация в Отава, Канада. От 1998 преподава в Калифорнийски университет за изкуствата (CalArts), създаден през 1960 г. от Уолт Дисни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама