Изследваха кравата-беглец, до дни решават съдбата й

16:35, 04 юни 18 / Политика 25 610 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ветеринари взеха кръвни проби от кравата Пенка. Съдбата на кравата-беглец трябва да стане ясна до няколко дни, съобщи NOVA. След излизането на резултатите от пробите, ще стане ясно дали ще се наложи бременната крава да бъде умъртвена.

Пробите са взети от кравата Пенка рано тази сутрин от служители на Агенцията по храните в Кюстендил. С тях трябва да се установи дали Пенка е заразена с дерматит, ку-треска, злокачествена катарална треска или син език. На животното е направено и алергично изследване. Животното продължава да е в изолатор вече няколко дни, след като се върна от 11-дневна разходка в Сърбия.

Казусът около кравата възниква поради това, че Сърбия не е държава-членка на ЕС, а спрямо европейското законодателство животното не може да напуска ЕС, заобикаляйки митническа проверка. Освен това животното трябва да притежава ветеринарен здравен сертификат по стандартите на ЕС. Освен това стана ясно, че кравата Пенка е бременна в шестия месец.

Стопанинът на Пенка Иван Харалампиев обаче се притеснява от взетите днес проби. Той заявява, че властите могат да решат да я умъртвят без причина. Той се притеснява и че може изследването на кравата да бъде компрометирано.

"Тази сутрин са идвали да вземат кръв без моето знание, да присъствам аз тука и се опасявам как ще бъде предадена тази кръв в София. Дали няма нещо да има компромати", притеснява се мъжът.

Велка Войнова от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил пък коментира, че животното е възложено под възбрана в Копиловци. По думите на Войнова кравата е изолирана, самостоятелна и обработена с противопаразитни средства. 

Съдбата на българската крава Пенка предизвика възмущение и тревога в Страсбург и Брюксел. Случаят беше отразен от десетки водещи медии по света, включително AFP, Die Welt, The Independent, The Telegraph, BBC, Россия сегодня и дори от The India Today в Индия, където хиндуистите почитат кравите като свещени животни.

„Не трябва да решаваме”, заявява пред AFP ветеринарният експерт Любомир Любомиров. „Ние само прилагаме правилата, които идват от Брюксел.”

Джон Флак, консервативен евродепутат, обаче писа до премиера на България Бойко Борисов и на президента на Европейския съюз Антонио Таяни да се занимаят с проблема с Пенка. „Със сигурност това е случай, при който прагматизмът трябва да надделее над стриктното зачитане на правилата”, смята той.

Започната е и петиция до Европейския парламент да се направи изключение от правилата за Пенка. До момента са събрани над 9000 подписа при необходими 2500. „Ние вярваме, че случаят с Пенка отразява липсата на състрадание от страна на служителите на ЕС към обикновените хора, като собственика на кравата, който е силно разстроен”, пише в петицията.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама