Над 80% от потребявания нарязан тютюн в страната се купува нелегално

12:10, 04 юни 18 / Общество Сподели в: 25 70
1

Над 80% от потребявания нарязан тютюн в страната се купува нелегално и не знаем какъв е произхода му, каза Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика, който днес организира конференция за незаконната търговия с тютюневи изделия, пред БНР. 

Тютюнопроизводителите констатират, че от 2010 г. насам има сериозен процент потребление на нелегален тютюн. От социологическо проучване става ясно, че 57% хората знаят, че купуват нелегално тютюневи изделия и биха го направили отново, ако продължи да расте цената. По думите му трябва да бъде намерен баланс, който да изсветли пазара. Според него това би станало, ако бъдат стимулирани тютюнопроизводителите.

„В ЕС е приета директива през 2014 г., която въвежда по-строги критерии, които и в България ще бъдат приети. Всеки един къс цигари да бъде маркиран още от ниво производство във фабриката, да се знае кой е съответният търговец и да може да бъде разпознат до крайния магазин, от който си купуваме кутията цигари. Така ще бъде ясно кой произвежда, кой транспортира и кой продава. По този начин ще бъде защитен общественият интерес. Първият етап на тази регулация е в средата на 2019 г., когато трябва да бъде уеднаквено българското законодателство. 2021 г. ще може да се проследяват в целия ЕС всички произведени тютюневи изделия по този начин. С новата директива ще бъдат маркирани всички машинии съоръжения в страната, които произвеждат тютюневи изделия. Има идея, че не само съоръженията, а и ресурсът – филтри, хартия, да бъдат маркирани“, коментира Брегов.

Имаме добра регулативна рамка, която е добре съгласувана и отговаря на европейските стандарти, отчете той.

"Имаме широки дефиниции за всички видове тютюневи изделия. Тук нямаме сериозни проблеми. Проблемите често се явяват в практиката. Изследванията, които имаме от 2010 г. насам, сочат добри резултати. Приходите от акцизи и ДДС от 2012 г. до 2016 г. постоянно нарастват, което значи, че процентът на нелегална търговия значително намалява. Според социологическо изследване от института с помощта на „Алфа рисърч“, гражданите употребяват широко марки, които не са регистрирани на българския пазар, т.е. успяват да се снабдят с контрабандно внесени цигари и съответно това навява на мисълта, че не са регистрирани съответните нарушения, не са разкрити канали. Говорим за една добра организираност, а не за стихийни контрабандни внасяния на цигари и тютюневи изделия в страната", заяви Брегов и добави: "Покупката на цигари без бандерол поставя потребителя в риск“. 

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани