Домашни любимци унищожават парковете в Пловдив

16:35, 31 май 18 25 689 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За отъпкани от кучета цветя, прегризани млади дръвчета и маркучи от поливни системи алармира директорът на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев.

По думите му много собственици на домашни любимци изобщо не се съобразяват с общинската наредба, която регламентира техните права и задължения. Вместо да разхождат кучетата си на специално предназначените за целта места, те ги пускат свободно да газят зелените площи по парковете и градините и дори детските площадки. Сутрин след тях остават толкова екстременти, че работниците на общинското предприятие едва смогват да ги почистят. Същото е и около дърветата по булевардите, особено около крайбрежието на Марица, край училища, детски градини и ясли. Замърсяването най-често става рано сутрин и късно вечер, когато стопаните специално извеждат четириногите си приятели „по нужда“.

Има съвестни собственици на домашни любимци, но повечето не спазват  приетата от Общинския съвет наредба, в която е регламентирано  присъствието на куче домашен любимец на обществени места. Изрично е посочено, че те трябва да събират и изхвърлят кучешките екстременти в съдове за отпадъци. Забранено е присъствието и разхождането на домашни кучета на територията на детски градини, ясли и училища, здравни заведения, обособени детски и спортни площадки. Забраната се отнася също за територията на градските паркове и градини или отделни части от тях, които не са определени със заповед от съответния районен кмет за разхождане на кучета домашни любимци, както и на всички други места, обозначени от общината със забранителни знаци. Предвидената за тези нарушения глоба е в размер на 100 лева.

От „Градини и паркове“ призовават всички собственици на кучета да спазват правилата, както и другите граждани, ако станат свидетели на нарушение, да направят забележка без да влизат в конфликт.  

В електронните сайтове на всички районни кметства са посочени терените, предназначени за свободно разхождане на домашни любимци, и обособените и оборудвани кучешки площадки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама