България и Турция с проект за влиянието на промените в климата върху Странджа

19:40, 31 май 18 25 556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Царево представиха резултатите по трансграничния проект Защита на устойчиви горски екосистеми в Странджа в условията на климатични промени. Регионалната дирекция по горите в Бургас е водещият партньор, а от турска страна участва Дирекцията в Демиркьой, предаде БНР.

Основната цел на проекта е подобряване на защитата на горските екосистеми в условията на климатични промени чрез създаване на база данни за тези промени на планината от двете страни на границата. По този начин жителите от двете държави ще се информират как да опазват горските територии и как влияят природните бедствия.

Закупени са 4 мобилни метеорологични станции, като след анализ на данните ще се търсят решения за създаване на устойчиви горски екосистеми. Обучени са и служители от двете горски институции, които да обработват събраните данни.

Самият проект стартира през март 2017 г. и от тогава са проведени няколбко работни срещи и теренни посещения на експерти. През 2015 г. беше реализира и още един съвместен проект за превенция на горските пожари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама