Организират фестивал на средновековния бит и култура в Плиска

18:40, 31 май 18 25 876 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Събор-фестивал на средновековния бит и култура ‘‘Дни на предците- Плиска 2018‘‘ ще се проведе в НИАР- Плиска от 1 до 3 юни.

Денят за демонстрации е 2 юни с програма от 11:00 до 17:00 часа, когато входът за посетителите ще бъде намален на 3 лв. за възрастни и 1 лв. за ученици. Ще се проведат конни и бойни демонстрации, стрелба с лък, средновековни занаяти, бит и култура, ще се представи средновековна храна и напитки.

Фестивалът се организира от "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол" град Варна, Регионален исторически музей- Шумен, НИАР - Плиска и Община Каспичан. Включва изяви на клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, изпълнители на автентичен и старовремски фолклор, майстори на старинни занаяти от страната и чужбина. Целта е всички те да покажат бита и традициите на старите българи и сродни нам култури от ранното и късно средновековие.

Акценти на събитието са воински умения и бойни практики, възпроизведени от гърба на коня и в пеши битки, конна езда и използването ѝ при пресъздаването на различни исторически периоди, както и използването на конете в наши дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама