Китай изпревари САЩ по продължителност на живота в добро здраве

16:45, 30 май 18 / Свят 25 852 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай за първи път изпреварва САЩ по очаквана при раждането продължителност на живота в добро здраве, съобщи Reuters, позовавайки се на Световната здравна организация. Анализ на данни от 2016 г. показва, че китайските бебета могат да очакват 68,7 години живот в добро здраве, в сравнение с 68,5 години за американските, пише БТА.

Очакваната средна продължителност на живота все още е по-голяма за новородените в САЩ, отколкото в Китай - 78,5 години срещу 76,4 години. Според анализираните данни обаче последните 10 години от живота на американците не се очаква да преминат в добро здраве.

"Показателят изгубени години в добро здраве - фактор в изчисляването на очакваната продължителност на живота при раждането, е по-нисък за страни като Китай, Япония, Корея и други азиатски държави с по-високи доходи, отколкото за западните страни", отбелязва Алисън-Клемънтс Хънт от СЗО.

САЩ са една от петте страни заедно със Сомалия, Афганистан, Грузия и Сейнт Винсент и Гренадини, за които очакваната при раждането продължителност на живота в добро здраве е намаляла през 2016 г.

Най-добри перспективи има пред бебетата в Сингапур, където средната продължителност на живота в добро здраве е 76,2 години. Следват Япония, Испания и Швейцария. В общото подреждане САЩ заемат 40-о място, а Китай - 37-мо.

Китай "догонва" САЩ по средна продължителност на живота, като се очаква да ги изпревари по този показател през 2027 г.

Япония продължава да е първенец по най-голяма продължителност на живота - средно 84,2 години. Това означава, че родените през 2016 г. година бебета са първите, които имат шанс да посрещнат следващия век.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама