Нападателят, убил трима души в Лиеж, е разследван за убийство на наркодилър

16:05, 30 май 18 / Свят 25 1020 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Белгийската прокуратура обяви, че разглежда атаката в стила на „Ислямска държава“, при която вчера бяха убити трима души в източния град Лиеж, като терористичен акт, предаде БТА.

Нападателят, който бе идентифициран като Бенжамен Ерман, наръгал многократно с нощ две полицайки, преди да използва оръжията им, за да ги застреля - метод, който според разследващите се препоръчва в онлайн видеозаписи на джихадистката организация.

Полицията се опитва да разбере точните мотиви зад атаката на 31-годишният мъж, който в последните 10 години влизал и излизал от затвора заради насилие и дребни престъпления. Той бил в отпуска, когато извършил нападението.

След като уби полицайките, Ерман открил огън и е убил 22-годишен студент, намиращ се в паркирана кола на мястото до шофьора. После взима за заложничка чистачка в близко училище, като успява да рани няколко полицаи, преди да бъде застрелян.

„Квалифицираме станалото като терористични убийства и опит за терористични убийства“, заяви говорителят на федералната прокуратура Ерик ван дер Сипт на брифинг в Брюксел.

Той посочи, че това се базира на няколко „първи елементи“ от разследването – фактът, че извършителят изкрещял няколко пъти „Аллах акбар“ (Бог е велик) и информация от органи по сигурността, че е бил в контакт с радикализирани лица“. Последната информация датирала от края на 2016 и началото на 2017 г. и оттогава не е била потвърдена.

Прокуратурата взела предвид и начина му на действия – атака срещу въоръжени полицаи и използване на оръжията им срещу тях, каквито атаки имало в Брюксел през 2016 г. и отговорност за тях поела „Ислямска държава“.

Вътрешният министър Жан Жамбон обаче предупреди да не се избързва с извода за екстремистки мотиви. „Има сигнали за радикализация в затвора, но дали тази радикализация е довела до тези действия? Можем да си зададем много въпроси“, каза той пред радио RTL.

Специално внимание се отделя на жестоко убийство на предполагаем дилър на хероин, свързан с Ерман, който бил пребит до смърт с чук късно в понеделник в село до границата с Люксембург. Разследващите откриха във вторник чука в колата на Ерман и Жамбон каза, че според полицията нападателят в Лиеж извършил убийството часове, след като бил пуснат от затвора. Прокуратурата потвърди, че Ерман е разследван за случая.

Белгийски медии посочват, че нападателят в Лиежимал постоянни проблеми със спазването на законите. Още като непълнолетен той бил зависим от хероин, биел се е без повод, участвал е във въоръжени обири. Ерман многократно е бил задържан и осъждан, като някои от присъдите му са били ефективни. Често извършвал престъпленията си в съучастие с брат си.

Фактът, че Ерман извършил убийствата, докато бил пуснат в отпуска, предизвика дебат в Белгия за политиката на затворите. Той иначе трябвало да бъде освободен окончателно през 2020 г.

„Чувствам отговорност, тъй като отговарям за затворите“, заяви министър на правосъдието Кун Генс. Но уточни, че досега Ерман многократно е бил освобождаван за по няколко часа, както в понеделник, и винаги се прибирал доброволно в затвора.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама