Германия забрани някои дизелови модели на "Daimler"

14:00, 29 май 18 / Свят 25 973 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Федералното министерство на транспорта на Германия наложи в понеделник забрана на одобрението на някои дизелови двигатели на "Daimler" с оглед на вероятен незаконен софтуер, съобщава агенция MarketWatch.

Решението последва изтеглянето от пазара през миналата седмица на някои от вановете Mercedes-Benz Vito с 1,6-литрови двигатели Euro 6, след като властите в страната заявиха, че са открили, че тези превозни средства използват забранен софтуер за контрол на вредните газови емисии.

Министерството посочи, че "на засегнатите нови превозни средства, които все още не са регистрирани за първи път, трябва да бъде отказан достъп до пътния трафик" в съответствие с директивите на Европейската комисия.

По-рано в понеделник транспортният министър Андреас Шойер се срещна с главния изпълнителен директор на "Даймлер" – Дитер Цетче, за да обсъди въпроса и за да определи срок до 15-и юни, в който немският автомобилен гигант да представи възможни средства за разрешаване на проблема.

"Даймлер" заяви през миналата седмица, че ще изтегли от пазара засегнатите автомобили и ще актуализира техния софтуер, за да го приведе в съответствие, но също така отбеляза, че планира да обжалва решението.

Трябва да се има предвид, че досега бяха иззети около 6300 автомобила със софтуерни несъответствия. Според немския всекидневник "Bild am Sonntag" обаче могат да бъдат засегнати още 120 000 превозни средства със същия тип дизелов двигател.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама