Експерт от БАБХ: Хлябът ни е качествен

10:15, 22 май 18 25 820 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проверката на хляба на българския пазар обхвана на практика всички по-големи и по-малки производствени обекти в България, включително и търговски обекти, които пекат и предлагат хляб на място, обясни д-р д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ пред БНТ.

Проверка на БАБХ установи, че хлябът, който се предлага на пазара, е качествен и без неразрешени добавки. Инспекторите установиха още, че хлябът у нас се произвежда от български брашна, всички доставени до хлебозаводите и хлебопекарните от мелниците в страната. 

Около 900 са обектите в България, които произвеждат хляб, независимо от тяхната големина и капацитет.

"Проверките са общо 1084, от тях близо 900 са в производствени предприятия от различен калибър, 200 са в супермаркети, квартални фурни, които пекат и продават хляб на място и останалите са в търговски обекти", уточни Кулински.

При тези над 1000 проверки са издадени 67 предписания и са съставени 5 акта, обясни още той. Един единствен обект от проверените е работел без удостоверение за регистрация.

"Хлябът остана една от малкото храни в България, които се се произвеждат от български суровини, за много други браншове това не може да се каже", коментира Кулински.

Основните групи от предписания, които са издадени са две - едната касае хигиенните условия, а другата е свързана с пропуски в етикетирането. По думите на Кулински, неразрешени съставки в хляба проверката не е установила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама