Диалогът Атина-Скопие и Белград-Прищина продължава

12:07, 17 май 18 / Политика Сподели в: 25 47
1

В рамките на софийския форум се проведоха и две ключови двустранни срещи. На четири очи днес разговаряха премиерите на Македония и Гърция – Зоран Заев и Алексис Ципрас. Късно снощи са разговаряли президентите на Сърбия и на Косово Александър Вучич и Хачим Тачи. Те са се договорили за продължаване на диалога между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията, предаде БНР.

Държавите от региона ще имат споразумения за финансиране на големите инфраструктурни проекти след форума, като се очаква към политическата декларация да бъде подписан и анекс. В него се набелязват няколко приоритетни сфери на работа, сред които – транспортна и енергийна инфраструктура и дигитализация. 

Приоритет за европейското финансиране ще бъдат транспортните коридори – 4, 8 и 10. Техните маршрути преминават през повечето балкански държави и през България.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна успеха на Българското председателство, като посочи, че темата за интеграцията на страните от Западните Балкани отново е да дневен ред след 15 години. Борисов заяви, че държавите ще си тръгнат с яснота как да бъдат финансирани част от приоритетните проекти

"Тук са и Световната банка, и Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка – шефовете им са тук, и най вече всички колеги до един дойдоха. Панели сме направили, в които ще се работи два-три дни, чак до петък. За да могат оттук вече да си тръгнат с ясна картина кое как ще се финансира", заяви Борисов. 

Чрез въвеждането на тол системи за държавите ще е гарантирано, че могат да изплащат нисколихвените си заеми. Те ще получат и европейски грантове. 

Международните проекти ще спомогнат и за увеличаването на цялостната конкурентоспособност на региона, допълни икономическият министър Емил Караниколов. "Това е една от областите, в които не сме конкуренти, а партньори. Състоянието на транспортната инфраструктура и на пазарите играе ключова роля за подобряване конкурентоспособността на страните от Западните Балкани и целият регион", обясни Караниколов. 

В следващата многогодишна финансова рамка ще има отделени средства за държавите от Западните Балкани. 

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети