Екатерина Захариева: ЕС остава единен в подкрепа на ядреното споразумение с Иран

10:30, 17 май 18 / Политика Сподели в: 25 123
1

Докато Иран изпълнява споразумението, ЕС и всички 28 държави остават в Иранското ядрено споразумение. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ. Темата е сред водещите в днешната лидерска среща на страните от ЕС в София.

"Това е изключително важно решение за стабилността и сигурността в Европа и света. Всички последици от бежанска криза се понасят от Европа. Европейският съюз остава единен, докато Иран изпълнява споразумението и плана за ядрено разоръжаване. Европейските държави поемат ангажимент да гарантират интересите на европейския бизнес в Иран, след налагането на допълнителни санкции от страна на САЩ", подчерта Захариева.

Вицепремиерът каза още, че ЕС не иска търговска война със Съединените щати, но няма как да преговаря под натиск. Готови сме за преговори, но се надяваме да се премахне това условие, което удължава с месец за налагане, за да може да започнат преговори между ЕК и САЩ, допълни Захариева.

Днес страните от Западните Балкани ще чуят, че европейската им перспектива е неотменима, като ще се разберат за конкретни проекти и сфери на подкрепа и взаимно сътрудничество, т.нар. Софийски дневен ред, подчерта вицепремиерът.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани