Зукърбърг се съгласи да говори пред Европарламента, но на закрита среща

08:40, 17 май 18 / Свят Сподели в: 25 120
1

Шефът на Facebook Марк Зукърбърг се съгласи да се срещне с членовете на Европейския парламент при затворени врати, за да отговори на въпроси по скандала с „Кеймбридж Аналитика“.

Високопоставени евродепутати "се съгласиха, че Марк Зукърбърг трябва да излезе с ясна декларация за положението в Европейския парламент", гласи изявление на председателя на парламента Антонио Таяни. Срещата ще се състои "възможно най-скоро, надявам се вече следващата седмица ", каза Таяни.

Закритата среща с най-старшите депутати в парламента ще разгневи европейските законодатели, които се надяваха да подложат Зукърбърг на тежък разговор, подобен на 10-часовия в Конгреса на САЩ миналия месец.

Таяни поканил Зукърбърг, заявявайки, че 2,7 милиона граждани на ЕС, засегнати от скандала за обмен на данни, заслужават пълно обяснение.

Посещението на Зукърбърг идва в момент, когато ЕС въвежда внезапни нови правила за защита на данните по-късно този месец, които от Facebook заявиха, че ще спазват.

По-рано този месец от Facebook допуснаха, че данните на до 87 милиона потребители може да са били похитени от „Кеймбридж Аналитика“ , която фирма е работила за американския президент Доналд Тръмп по време на неговата кампания през 2016 г.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети