Борисов: Опасявам се Италия да не излезе от ЕС

16:55, 16 май 18 / Политика Сподели в: 25 114
1

"Притеснявам се от италиански вариант на Brexit", заяви премиерът Бойко Борисов минути преди старта на Срещата на върха на ЕНП - Европейската народна партия, в резиденция "Бояна" по повод очертаващото се евроскептично правителство в Рим.

"Избрахме си най-трудното - Западни Балкани", подчерта още министър-председателят по повод приоритетите на българското председателство.

"Помагайте ни, защото, ако ние на Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне", каза премиерът, който участва в откриването на конференцията "В диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа" днес в НДК.
 
Пред присъстващите
Борисов посочи, че е успех идването на европейските лидери в София, поставянето на проблемите пред тях. Но всичко си зависи в края на краищата от нас, добави премиерът.
 
„Преди 15 години Гърция, в Солун, дават перспектива на България и Румъния и ние като държава винаги трябва да помним направеното“, посочи Борисов. По думите му
днес в София идват лидерите на ЕС, заедно с лидерите на Западните Балкани, и по думите му е било трудно, защото имаме достатъчно проблеми в Европа, но накрая са се съгласили и са приели присърце срещата, което се дължи най-вече на германския канцлер Ангела Меркел.
 
„Това, което мога да кажа в момента категорично, по което мисля, че и
маме абсолютно разбиране всички в Съвета и съм сигурен, че ще стане, това са основните транспортни, ж.п. коридори, магистрали, дигитална инфраструктура, пристанища“, каза Борисов, като изказването му беше онагледено със схема на инфраструктурните проекти. Немалка част от тях вече са изградени с европейско финансиране, а сега, знаете, днес тук са и Световната банка, и ЕБВР, Европейската инвестиционна банка - шефовете им, направили сме панели, в които ще се работи два-три дена, за да могат оттук вече да си тръгнат с ясна картина кое как ще се финансира.
 
„Т
ол системите, които се въвеждат във всички тези държави, гарантират, че могат да изплащат нисколихвените заеми, които ще дадат тези банки, и в същото време с грантовете от ЕК, с малко кофинансиране от бюджетите на тези страни, това, когато го има, съм убеден, че Балканите ще бъдат едно от най-добрите места за живеене на Европа“, каза Борисов.

"Защо толкова се плашат от Западните Балкани", коментира Борисов и посочи данни, според които брутният вътрешен продукт на всички тези държави общо е около 96 млрд. евро, т.е колкото е БВП само на Словакия. "Т.е. говорим все едно за приемането на Словакия - и такъв страх. Така че, Западните Балкани като БВП са колкото Словакия, а като население са по-малко от Румъния", посочи Борисов. "От какво толкова се плашим, при огромните - трилиони бюджет и БВП на Европа, а в същото време, това място генерира само войни и огромни разходи след това", аргументира се премиерът Борисов.
 
Той коментира други въпроси като Брекзит, който, по думите му, зацикля и не се развива по желания по-бърз начин. Борисов добави също, че истински се надява най-сетне да приключи и спорът за името между Македония и Гърция, както и по думите му президентите Тачи и Вучич трябва да покажат своето
европейско лидерство.
 
Премиерът коментира още, че за съжаление голяма част от вниманието на лидерите ще бъде ангажирано с
иранското ядрено споразумение, с търговските отношения със САЩ.
 
Хърватският премиер
Андрей Пленкович изтъкна важността на връщането на Западните Балкани отново в дневния ред на ЕС. "Имаме нужда от много работа, защото Европа се променя всеки ден", коментира Пленкович, който посочи и възхода на популизма и антиевропейски партии.
 
По думите му колкото по-силни са такива партии, толкова по-малко вероятност има за разширяване на ЕС. "Посланието ми е, че трябва да се възползваме от момента, от ентусиазма и инициативата от страна на Бойко Борисов", посочи Пленкович.

 

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани