Борисов: Срещата на ЕС в София не се провежда в много изгодна за Западните Балкани ситуация

15:23, 16 май 18 / Политика Сподели в: 25 41
1
2
3

Лидерската среща в София не се провежда в много изгодна за Западните Балкани ситуация, коментира премиерът Бойко Борисов при откриването на конференцията "Диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа" в НДК. "За наше най-голямо съжаление голяма част от  вниманието ни ще отиде с така нареченото ядрено споразумение с  Иран, търговските отношения с Щатите на фона на десетки човешки жертви в Палестина", допълни Борисов, цитиран от БНР.

Това са мои приятели не ги приемам и за гости даже - започна по време на откриването премиерът. Аз съм човек, който обича историческата памет да се пази. Днес в София идват лидерите на ЕС заедно с лидерите на Западните Балкани. Беше много трудно, хич не им се занимаваше на нашите хора, но накрая се съгласиха и не само това, приеха го присърце. Това се дължи и на Меркел, която след време не знам дали ще вземе Нобелова награда, но ние трябва да й благодарим, изтъкна Борисов, цитиран от "24 часа".

Това, което категорично мога да кажа в момента, по което мисля, че имаме абсолютно разбиране в Съвета и ще стане, това са основните транспорти - жп и магистрали. Голяма част са изградени с европейско финансиране. Толсистемите, които се въвеждат в тези държави, гарантират, че могат да изплащат заемите. Аз съм убеден, че Балканите ще бъдат едно от най-добрите места за живеене, включително и в Европа, каза още премиерът.

Аз съм готов довечера да говоря с колегите - евролидери, защо толкова се плашат от Балканите. Македония има 11 млрд. БВП, Сърбия - 41 млрд., Албания - 13 млрд., Косово- 8 млрд., Босна и Херцеговина- 17 млрд., Черна гора- 4 млрд. Брутният продукт на България е 57 млрд. „Като население Западните Балкани са по-малки от Румъния. Като БВП са като Словакия. Къде е толкова страшното, от какво толкова се плашим? В същото време това място генерира само войни и огромни разходи след това. Така, че бавно, с диалог, едно по едно, методично, капка по капка, най-накрая се съгласиха на тази важна среща. Днес всички ще присъстват на Съвета, каза
Борисов.

Премиерът се надява лидерите на Гърция и Македония да приключат спора за името на бившата югорепублика: "Ние само се надяваме, да не си помислите, че ви даваме акъл, ние само се надяваме и искаме ако може да си стиснете ръцете. Това как ще си стиснат ръцете и президентът Тачи, и президентът Вучич, ще трябва да покажат тук своето европейско лидерство, тук трябва да го направят."

Брекзит зацикля, не се развива така, както на всички ни се иска. За наше най-голямо съжаление голяма част от вниманието ни на срещата ще отиде за ядреното споразумение с Иран и търговските отношения със САЩ, а те стават на фона на десетки жертви в Палестина, коментира още Борисов.

Не можем да кажем, че Съветът се провежда в много изгодна за Западните Балкани ситуация. Помагайте ни, защото ако ние на Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне. Успели сме да ги доведем тук и да сложим проблемите, но всичко зависи от нас, успех, завърши премиерът.
 

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани