Кабинетът одобри закупуване на изтребители и нова бронирана машина

15:05, 16 май 18 / Политика Сподели в: 25 32
1

Правителството даде зелена светлина на проектите за закупуване на нова бронирана машина и на минимум осем изтребители за нуждите на армията. Двата проекта са на обща стойност от 3.2 милиарда лева. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви очакванията си до края на тази година да бъде сключен договор поне по един от проектите.
 
Първият проект на военното министерство предвижда закупуване на основна бойна техника за сухопътните войски, на стойност от
1.5 милиарда лева. Машините ще бъдат произведени в България и ще се поддържат от български предприятия, а плащанията ще бъдат разсрочени за период от 12 години.

Вторият проект предвижда закупуването на нов тип боен самолет, минимум 8, като по думите на вицепремиера Красимир Каракачанов машините могат да са нови или втора ръка.
 
„В проекта ще бъде посочено да бъдат поканени, както досегашните участници - „
Грипен”, Ф-16, Юрофайтър. Но също така да се отвори процедурата и за нови потенциални участници. Към момента шест фирми са проявили интерес към проекта за изтребителите“, посочи министър Каракачанов.

Н
овите изтребители ще бъдат изплащани в продължение на 10 години. Одобрените днес проекти ще бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание. Ако няма забавяне в парламента, според Каракачанов е възможно до края на годината да има сключен договор поне по един от тях.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети