ДНК отчетe най-успешната медийна кампания за демографската криза в България

16:55, 15 май 18 / Общество Сподели в: 25 61
1

На пресконференция в Международния ден на семейството Движение за национална кауза (ДНК) публично отчете дейността си за двете години от основаването си. Участниците определиха иницативата "Направи го за България" като съвременна и позитивна. Миналата година кампанията получи подкрепата на Българската православна църква, медиите, частния и обществения сектор. Инициативата завърши първото си издание с Национално масово кръщене, с участие на близо 1000 бебета, „направени за България“, ангажирайки над 10 000 души. Бяха подкрепени и двойките с репродуктивни проблеми чрез субсидия за фондация „Искам бебе“.

На събитието в клуб "Перото" стана ясно, че ДНК е провело онлайн допитване до представители на средната класа. От него става ясно, че българските родители вече осъзнават правата си, условията на средата и отношенията с работодателите, които касаят възможностите за отглеждане на деца. Те искат стимули, а не санкции за работодателите, както и справедливо държавно финансово подпомагане без подоходен критерии.

ДНК продължава дейността си и тази година с редица активности. Днес бе представен и нов клип на инициативата със стряскащата статистика на НСИ за демографията: „През 2017г. в резултат на отрицателния естествен прираст населението на страната е намаляло с 45 836 души“. Видеото илюстрира болезнените факти за стопяването на нацията с децата на България, песента на кавала и стиховете на Вазов.

През целия месец май организацията провежда национални фотоизложби на открито в Пловдив, Русе, Бургас, Варна и Стара Загора, като предстоят и две официални откривания на събитията - във Велико Търново на 21 май и в София – на 1 юни.

Към момента има близо 1000 регистрирани за "Направи го за България 2" на napravigo.bg – официалният сайт на кампанията, три месеца и половина преди затварянето на регистрациите. Второто Национално кръщене е планирано за 7 октомври 2018 г. в над десет града, „като тази година посланиците на каузата няма да са кръстници“, уточни Андрей Арнаудов.

Председателят на ДНК направи анализ на съществуващата демографска стратегия на България, заявявайки, че това са 182 страници, отговорност, разхвърляна между 22 ведомствата, общи и трудни за прилагане политики, без конкретни планове за отчетни резултати. „Един от корените на демографския проблем у нас е в комуникирането му - липсва публичен дебат, а правилната комуникация е най-важната част от една политика. Толкова, колкото и изпълнението й.“, поясни Арнаудов. „Комуникационният проблем представлява бариера пред обществото за разбиране на проблема.“, добави той и даде за пример тасманийското правителство, което е направило свой приоритет увеличаването на населението, като местните власти скъсяват дистанцията с хората и комуникират достъпно политиките си в три ясни приоритета, конкретни бюджет и срокове и само една отговорна институция за изпълнението им.

Арнаудов предложи решение на комуникационния проблем между държавата, обществото и бизнеса чрез нов „продукт“ – онлайн платформата Bulgaria Wants You. Инструментът адресира основен аспект от демографския проблем - диаспората и миграцията и промотира България като добро място за живот, работа и отглеждане на семейство. неговата функция е да поддържа постоянно фокуса върху демографския проблем, с цел да връща българите в страната и да привлича нова миграция. Продуктът предоставя социални услуги и трудова борса за българи, желаещи да се върнат и за чужденци, които искат да дойдат в България, като обединява медия, потребителски регистър, социална мрежа и представлява място за концентрация и комуникация с диаспората и стимулиране на активност. Сред поредица от неуспешни срещи с държавните институции, се налага сами да лансираме платформата, като очакваме това да се случи още през есента на тази година“, посочи Арнаудов.

Председателят на ДНК обяви, че поддръжниците на каузата се увеличават и представи нов посланик - певицата и млада майка Мария Илиева, а на присъстващите на събитието посланици връчи плакети.

Мария Янева, председател на фондация „Искам бебе“, допълни Арнаудов с тревожните статистики за нарастващия брой двойки с репродуктивни проблеми, които определи като истинския „държавен резерв на България" и призова към социална отговорност с въпроса „Дали ще ни има утре?“

ТВ-водещата и майка на две деца след борба за зачеване чрез инвитро процедури, Нели Хаджийска, пък сподели открито личната си история: „Чаках болезнено дълго и вече знам. Материалният успех, заради който все отлагаме раждането на децата, сам по себе си не носи щастие. Виждаме опашките пред клиниките за репродуктивна асистенция. Раждането на дете не като да си поръчаш пица по телефона.“ Заразен от емоцията, многократно титулуваният български волейболен национал Владо Николов се отказа от предварително подготвените изказвания, за да бъде откровен: „За какво е успехът, ако няма с кого да го споделиш? Деца не се гледат с пари, а с любов. Децата са щастието.“ Юлияна Дончева отправи конкретен апел към младите жени: „Обръщам се към всички дами – време няма! Възползвайте се от младостта, за да планирате семейство.“

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети