Управляващите в Армения ще подкрепят кандидата на опозицията

08:30, 03 май 18 / Свят 25 865 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Арменският опозиционен лидер Никол Пашинян призова привържениците си да сложат край на протестите, след като управляващите намекнаха, че ще го подкрепят за премиер, съобщи "Фокус", като цитира руския вестник "Ведомости".

На митинг в Ереван Пашинян заяви, че проблемът е решен. Вчерашният протест буквално парализира страната за часове. Блокирани бяха централни улици, пътя към летището, главни магистрали. До там се стигна след призив на Пашинян за всенародно неподчинение. Причината - кандидатурата на Пашинян не събра необходимото мнозинство.

Новият вот за премиер е насрочен за следващата седмица. Пашинян заяви, че опозицията ще бойкотира изборите, ако изпълняващ длъжността премиер остане представител на управляващата Републиканска партия. По думите на опозиционера 95% от народа подкрепя „кадифената революция“.

Ако бъде избран за премиер, Пашинян обещава незабавни извънредни парламентарни избори. Като свои цели той назовава изкореняването на корупцията и гарантиране на независимостта на всички клонове на властта.

Според анализатори оптималното решение са бързи предсрочни избори, а до тяхното провеждане - договореност за управлението на страната в преходния период. 

Пашинян се опира в парламента на фракцията на най-богатия човек в страната Гагик Царукян, което е абсурдно, доколкото той казва, че е против олигарсите. Анализаторите също така отбелязват, че управляващата досега Републиканска партия не умее да работи с общественото мнение. Според политолога Алексей Макарин опозицията ще се добере до властта, защото Републиканската партия е започнала да се разпада.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама